понеділок, 31 січня 2022 р.

1 лютого - Міжнародний день десерту

Десе́рт — страва, що подають після обіду, тобто основних страв (взагалі наприкінці трапези). Десерти знаходять величезну варіативність — від кондитерських і запечених виробів (тортів, тістечок, пирогів, млинців, штруделів, кексів, мафінів) до меду, шоколаду, кремів, морозива, сербетів, желе тощо. Як десерти можуть бути якісь «національні» (тобто страви іноземних кухонь, нерідко адоптовані в місцевій), наприклад, численні східні солодощі (баклава, халва, щербет, рахат-лукум тощо). Популярними десертами є також суміші або салати з фруктів або горіхів. Звичай вживати після основних страв солодощі широко поширився в Європі тільки в XIX столітті, коли зросло виробництво цукру. До того привілей насолоджуватися десертами була доступна тільки багатим людям. Звичай споживати фрукти і горіхи на звершення трапези є доволі давнім у світовій культурі, і зокрема, в Україні. В українській кухні традиційними десертами є мед, горіхи, яблука, солодкі млинці (наприклад, з сиром) та випічка.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Негативні наслідки поширення фото- і відеоматеріалів в соціальних мережах

Ризик для національної безпеки Публікація фотографій мостів, залізничних станцій, аеропортів, тунелів чи військових логістичних об’єктів м...