Максимівський ліцей Михайло-Лукашівської сільської ради Запорізької області
Наша участь в олімпіадах і конкурсах Сторінки
- Головна сторінка
- Індивідуальна форма навчання - сімейна форма здобуття освіти
- Безпека — базова потреба людини
- Здорове харчування - це легко!
- Наше навчання і життя в 6 класі 2022-2023 навчального року
- Фотогалерея нашого життя
- Наше життя в 5 класі (2021-2022 навчальний рік)
- Наша участь в олімпіадах і конкурсах
- Ми - найкращий клас, ми - одна сім'я
- Stop булінг
- Математика - цариця всіх наук
- Я - вчитель Максимівського НВК
- Результати дистанційного навчання вчителя - онлайн курси, вебінари, конференції
- Екстернат - форма навчання в школі
неділя, 15 жовтня 2023 р.
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ХЛІБА
Всесвітній день хліба (World Bread Day) відзначається щорічно 16 жовтня. Свято було засновано у 2006 році з ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. Вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року було створено Продовольчу й сільськогосподарську організацію ООН, яка займалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва. До цієї ж події приурочене й ще одне свято – Всесвітній день продовольства.
Люди різних національностей завжди дбайливо і трепетно ставилися до хліба як до свого годувальника. Йому відводилося найпочесніше місце на столі, він був і залишається символом життя. А в колишні часи хліб був і головною ознакою достатку в родині і благополуччя в домі. Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно зі науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води й випікалися на розпеченому камінні. Вважається, що перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. І вже тоді хліб вважався годувальником і асоціювався з сонцем. І навіть позначався з ним (в ранній писемності) одним символом – кругом з крапкою в центрі. Причому в старовину білий хліб вживали в основному люди з вищого стану, а чорний і сірий (через колір) хліб вважався їжею бідноти. Лише у 20 столітті люди дізнались про користь і поживності житнього та зернового хліба, тому він став користуватися більшою популярністю.
Наші бабусі з благоговінням ставилися до випічки хліба. Цей процес вважався таїнством і був дійсно складною справою. Перед замісом тіста господиня обов’язково молилася і, взагалі, підходила до процесу вимішування тіста в хорошому настрої, наспівуючи душевні пісні. І весь цей час в будинку було заборонено голосно розмовляти, лаятися і плескати дверима, а перед тим як відправити коровай до печі, над ним робили хрест. Навіть у даний час в християнських храмах парафіян причащають вином і хлібом, молодих зустрічають на порозі будинку батьки з короваєм і сіллю, а відправляючи рідних в далеку дорогу, люблячі люди завжди дають їм із собою окраєць хліба.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Негативні наслідки поширення фото- і відеоматеріалів в соціальних мережах
Ризик для національної безпеки Публікація фотографій мостів, залізничних станцій, аеропортів, тунелів чи військових логістичних об’єктів м...

-
22 січня Україна щороку відзначає державне свято – День Соборності України з нагоди проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки...
-
При виявленні ВНП: • Зупиніться та озирніться навколо. Попередьте людей поряд про небезпеку. • Поверніться за маршрутом, яким прийшли. • На...
-
З 18 по 24 березня 2024 року в Україні стартує Всесвітній тиждень грошей (Global Money Week 2024) , в якому щороку беруть участь понад 100 ...
Немає коментарів:
Дописати коментар