Максимівський ліцей Михайло-Лукашівської сільської ради Запорізької області
Наша участь в олімпіадах і конкурсах Сторінки
- Головна сторінка
- Індивідуальна форма навчання - сімейна форма здобуття освіти
- Безпека — базова потреба людини
- Здорове харчування - це легко!
- Наше навчання і життя в 6 класі 2022-2023 навчального року
- Фотогалерея нашого життя
- Наше життя в 5 класі (2021-2022 навчальний рік)
- Наша участь в олімпіадах і конкурсах
- Ми - найкращий клас, ми - одна сім'я
- Stop булінг
- Математика - цариця всіх наук
- Я - вчитель Максимівського НВК
- Результати дистанційного навчання вчителя - онлайн курси, вебінари, конференції
- Екстернат - форма навчання в школі
неділя, 15 жовтня 2023 р.
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ХЛІБА
Всесвітній день хліба (World Bread Day) відзначається щорічно 16 жовтня. Свято було засновано у 2006 році з ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. Вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року було створено Продовольчу й сільськогосподарську організацію ООН, яка займалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва. До цієї ж події приурочене й ще одне свято – Всесвітній день продовольства.
Люди різних національностей завжди дбайливо і трепетно ставилися до хліба як до свого годувальника. Йому відводилося найпочесніше місце на столі, він був і залишається символом життя. А в колишні часи хліб був і головною ознакою достатку в родині і благополуччя в домі. Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно зі науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води й випікалися на розпеченому камінні. Вважається, що перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. І вже тоді хліб вважався годувальником і асоціювався з сонцем. І навіть позначався з ним (в ранній писемності) одним символом – кругом з крапкою в центрі. Причому в старовину білий хліб вживали в основному люди з вищого стану, а чорний і сірий (через колір) хліб вважався їжею бідноти. Лише у 20 столітті люди дізнались про користь і поживності житнього та зернового хліба, тому він став користуватися більшою популярністю.
Наші бабусі з благоговінням ставилися до випічки хліба. Цей процес вважався таїнством і був дійсно складною справою. Перед замісом тіста господиня обов’язково молилася і, взагалі, підходила до процесу вимішування тіста в хорошому настрої, наспівуючи душевні пісні. І весь цей час в будинку було заборонено голосно розмовляти, лаятися і плескати дверима, а перед тим як відправити коровай до печі, над ним робили хрест. Навіть у даний час в християнських храмах парафіян причащають вином і хлібом, молодих зустрічають на порозі будинку батьки з короваєм і сіллю, а відправляючи рідних в далеку дорогу, люблячі люди завжди дають їм із собою окраєць хліба.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ – БЕЗ ПРАВА НА ЗАБУТТЯ! (Інформаційна година в 8 класі)
21 листопада - День Гідності та Свободи в Україні. Одне із знакових державних свят встановлене на честь двох революцій - Помаранчевої 2004 ...
-
14 березня в календарі національних свят України, відзначається та вшановується порівняно молоде Свято – День українського добровольця , да...
-
Тарас Григорович Шевченко - Великий Кобзар, геніальний поет і художник. Ми називаємо його ще апостолом правди і свободи, нескореним борцем...
Немає коментарів:
Дописати коментар